Vinul , sticla si dopul de pluta . O combinatie naturala perfectionata de-a lungul mai multor generatii in decursul a mai mult de patru secole a civilizatiei noastre.
Caracterul traditional al acestei evolutii nu ascunde faptul ca s-a depus un efort continu pentru aplicarea noilor descoperiri si a avansurilor tehnologice , avand ca rezultat o accentuare a evolutiei tehnologice in lumea vinului, mult mai puternica in ultímele decade.

Fabricantii de dopuri de pluta au participat sustinut in acest proces , de la extragerea placilor de pluta de pe plantatii pana la procesul de transformare a materiei prime in produs finit de calitate care sa garanteze o perfecta imbinare intre doua produse naturale : strugurii si pluta.
Pluta este scoarta stejarului ( Querqus Suberus) ce se gaseste cu preponderenta in zona mediteraneana occidentala.

despre pluta 2

Productia mondiala de pluta este de aproximativ 340.000 tone /an , dintr-e care Portugalia produce arox. 52 % , Spania 32 % si Italia 6 % .
Prima recoltare se face atunci cand arborele atinge un diametru minim de 0,7 m si la o inaltime de 1,2 m de la sol. Numai la a treia recoltare se poate obtine o scoarta apta pentru extragerea dopurilor de pluta, ceea ceinseamna o varsta de aproximativ 40 de ani a arborelui. Perioada de viata a unui arbol este intre 170 – 200 ani.

Usoara, impermeabila la lichide si gaze, comprimabila , elástica, cu foarte bune caracteristici inzolante termice si acustice, rezistenta la frictiune ridicata, pluta este materialul ideal pentru a fi folosit la inbutelierea vinului si nu numai.
Pluta este intr-o stransa relatie cu vinul inca de cand omul a inceput sa-l produca si sa-l consume, fiind materialul cel mai indicat pentru astuparea recipientelor folosite la consumarea acestuia ( sticle , damigene , butoaie).

despre pluta 3
DOPUL DE PLUTA – Un produs incomparabil cu calitati remarcabile

Greutate scazuta – Pluta cantareste aproximativ 0,16 grame/cm cub
Flexibilitate , compresibilitate , elasticitate – Aceste caracteristici permit ca dopurile de pluta sa poata fi comprimate cu usurinta ( pentru a pute fi introduse pe gatul sticlei) si sa-si recupereze forma initiala, odata cu extragerea din sticla, garantand o perfecta adaptare pe gatul acesteia.
Impermeabilitate – Dopul de pluta este impermeabil la lichide si practic impermeabil la gaze, multumita soberinei si a cerinei , presente in constitutia celulelor sale.
Incoruptibilitate – Datorita constitutiei chimice si structurale, prezinta o ridicata rezistenta la actiunea umiditatii si in consecinta contra oxidarii vinului.
Recilabila si refolosibila – Dopurile de pluta sunt reciclabile , fiind macinate in acest scop. Granulele rezultate dupa macinare pot fi folosite pentru obtinerea altor produse ca de exemplu panouri decorative, talpi de pantofi, diverse garnituri pentru industria, etc. Pluta reciclata nu se mai poate folosi in fabricarea dopurilor de pluta.

despre pluta 5

Ultimele avansuri si realizari ale industriei fabricante de dopuri de pluta – Inovatia reprezinta un factor important in dezvoltarea industriei fabricarii dopurilor de pluta. Acest factor a culminat prin implementarea CIPT –Codul intrenational de norme de fabricare a dopurilor de pluta si in sitemul de certificare – Sysecode.

In urma unor studii si cercetari aprofundate au fost descoperite cauzele diferentelor senzoriale si s-a reusit eliminarea lor, ele fiind denumite : 2,4,6, Tricloroanisol (TCA) , Tetracloroanisol ( TeCA) si Pentacloroanisol (PCA). Ca urmare a rezultatelor obtinute s-a adoptat codul CIPR ce stabileste nórmele practice pentru fabricarea dopurilor de pluta , norme adoptate de fabricante si care au permis omogenizarea calitatii produselor din acest sector .
Combaterea si eliminarea TCA-ului (2,4,6 Tricloroanisol) compus responsabil de aparitia principalelor probleme organoleptice asóciate aromei si gustului “de mucegai” din vin, a fost unul dintre obiectivele principale ale laboratoarelor , care au stabilit norme adoptate de producatorii de dopuri de pluta.
Codul CIPR a fost adoptat pe plan international in anul 1997 .

Aparuta in anul 1999 , SYSTECODE este certificarea international care distinge fabricantii de dopuri de pluta care opereaza in conformitate cu Codul International de Practici de Imbuteliere.
SYSTECODE reprezinta o garantie a calitatii si fiabilitatii dopurilor de pluta , a carei crestere s-a facut simtita incepand cu anul 2001.
In momentul de fata certificarile CIPT si SYSTECODE implica adoptarea din partea firmelor certifícate a celor mai avansate tehnici de fabricatie, a unei profunde cunoastere a materialelor utilizate si un respect absolut al normelor ambientale si de igiena.

despre pluta 1
omologari