Procesul de fabricare a dopurilor de pluta pentru vinificatie incepe pe plantatii , unde silvicultorii acorda o atentie deosebita ingrijirii arborilor , respectand mediul ambiant , favorizand in acest fel obtinerea unui produs final de o calitate superioara .

In JA Rolhas e Càpsulas s-a adoptat o strategie bine definita ca prin aplicarea unor practici ce respecta in totalitate ecosistemul , sa se obtina produse finite , dopuri pentru vinificatie de cel mai inalt nivel calitativ .

Procesul de fabricatie incepe cu asa numita “saca” si anume extragerea scoartei arborilor , proces ce se realizeaza la un interval de noua ani pentru fiecare árbol in parte, timp in care arborele poate regenera scoarta la un nivel optim pentru a obtine un produs de calitate .

calitate procesul de fabricatie 1

Prima selectie a planselor de pluta se face de catre specialistii in domeniu, pentru a se stabilii care planse sunt apte pentru obtinerea de dopuri de pluta si care sunt destínate pentru obtinerea de alte produse .

Odata selectionate , plansele sunt depozitate pe o perioada de 6 luni pentru a elimina excesul de umiditate . Datorita faptului ca plansele de pluta nu sunt elastice , dupa cele 6 luni de depozitare , ele sunt supuse unui proces de fierbere , ce dureaza aprximativ o ora pentru fiecare lot in parte. Astfel , plansele de pluta sporesc in grosime , castiga elasticitate si pierd din densitate. Procesul de fierbere se repeta dupa un interval de 3-4 zile. In continuare se depoziteaza si se lasa la uscare pentru o perioada de 3 saptamani .

Dupa aceasta perioada de pregatire , plansele devin plane si sunt apte pentru un riguros proces de selectionare , in functie de dimensiunea dopurilor ce vor fi obtinute din aceste planse. In JA Rolhas e Càpsulas procesului de sortare si stabilire a calitatii materiei prime i se acorda o deosebita atentie , luandu-se in cosideratie factori ca grosime , densitate , elasticitate si consitenta .

calitate procesul de fabricatie 2

Cu plansele taiate cu precizie , se trece la perforarea lor si extragerea cilindrilor ce vor deveni dopuri de pluta de diverse calibre , lungimi si calitati . Procesele de control al calitatii sunt foarte detaliate , executate atat visual cat si cu ajutorul tehnologiei laser , ceea ce permite descoperirea celor mai mici defecte posible .

Astfel se ajunge aproape de finalul procesului de fabricatie , cand dopurile de pluta sunt spalate , sterilizate , si uscate . In continuare sunt marcate cu marca fiecarui client in parte .

In JA Rolhas e Càpsulas fiecare lor de dopuri din pluta este supus unui riguros control al calitatii , in laboratoarele dotate cu tehnologie de untima ora , pentru a evita formarea temutei molecule de TCA si implicit ca “gustul a dop” sa se transmita la vin in momentul inbutelierii .

Odata trecut acest control calitativ riguros , dopurile sunt ambalate in mediu steril , JA Rolhas e Càpsulas putand oferii clientilor sai la finalul acestui proces , dopuri de o calitate superioara .

calitate procesul de fabricatie 3